Denne fyldige og cremede ostekage med blåbær og vaniljekorn har en tærtedej lavet af knuste mandler, hvilket gør den glutenfri. Den glatte blanding af flødeost og mascarponeost (italiensk flødeost) har en sofistikeret smag, der passer perfekt sammen med en topping af knapt kogte saftige blåbær.
Fremgangsmåde
1. FORVARM ovnen til 175 °C.
2. SMØR eller DÆK med madlavningsspray i en 22 cm springform.
3. PUT 200 g mandelsplitter i skålen til en foodprocessor.
4. TILSÆT 2 spsk stødt sukker.
5. BEARBEJD blandingen, indtil mandlerne er fint malet.
6. TILSÆT 2 spsk smeltet smør.
7. BEARBEJD indtil ingredienserne er blandet.
8. FORDEL blandingen i bunden af springformen.
9. BAG indtil skorpen er let gylden og fast, ca. 15 minutter.
10. LAD tærtedejen køle helt af.
Fyld
1. REDUCÉR ovnens temperatur til 150 °C.
2. PAK springformen ind i et tredobbelt lag kraftig aluminiumsfolie, så folien når helt op til toppen af formen.
3. BRING en stor gryde med vand i kog.
4. PUT to pakker (a 225 g) flødeost i skålen til en elektrisk håndmixer.
5. BLAND ved lav hastighed, indtil flødeosten er helt glat MENS DER SKRABES ned ad skålens sider med mixerens tilbehør efter behov.
6. TILSÆT to pakker (a 225 g) mascarponeost.
7. BLAND ved lav hastighed, indtil blandingen er helt glat MENS DER SKRABES ned ad skålens sider med mixerens tilbehør efter behov.
8. TILSÆT 300 g stødt melis.
9. BLAND ved lav hastighed, indtil blandingen er helt glat MENS DER SKRABES ned ad skålens sider med mixerens tilbehør efter behov.
10. TILSÆT vaniljekorn fra 1 vaniljestang og 1 tsk. vaniljeekstrakt.
11. BLAND ved lav hastighed, indtil blandingen er helt glat MENS DER SKRABES ned ad skålens sider med mixerens tilbehør efter behov.
12. TILSÆT 4 store æg, ét ad gangen, MENS DER BLANDES ved lav hastighed.
13. HÆLD blandingen over den afkølede tærtedej.
14. SÆT springformen i en stor bradepande.
15. SÆT bradepanden i ovnen.
16. FYLD OMHYGGELIGT bradepanden med kogende vand halvvejs op ad springformens sider.
17. BAG 1 time og 30 minutter, eller indtil kanten af ostekagen er stivnet, og midten kan dirre let.
18. TAG FORSIGTIGT bradepanden ud af ovnen.
19. TAG FORSIGTIGT springformen op fra bradepanden.
20. LAD ostekagen køle helt af på en rist.
21. KØL ostekagen af i køleskabet, indtil den er helt kold, 4 til 6 timer eller natten over.
Topping
1. PUT 4 spsk sukker i en mellemstor gryde.
2. TILSÆT 2 spsk vand.
3. LAD DET SIMRE ved middelhøj varme, indtil sukkeret er opløst.
4. REDUCÉR varmen til middellav.
5. TILSÆT to pakker (a 225 g) blåbær.
6. KOG UNDER LET OMRØRING, indtil saften frigøres og blåbærrene bliver bløde, ca. 5 minutter.
7. LAD bærblandingen køle lidt af.
8. BRUG EN SKE TIL AT HÆLDE blåbærblandingen over den afkølede ostekage.
9. SERVERES straks eller opbevares i køleskabet i op til flere dage, indtil du er klar til at servere.