En ægte original, denne shortcake kombinerer en delikat kage med en let og lækker jordbærmousse. Den kræver en lille smule planlægning på forhånd, men resultatet er absolut det værd.
Fremgangsmåde
Kage
Stil pladen midt i ovnen, og forvarm ovnen til 180 grader. Smør en springform (22 cm diameter) godt med smør.
Bland mel, bagepulver og salt sammen.
Pisk sukker og yoghurt sammen i en stor skål indtil de bliver til en jævn masse. Pisk æg og æggeblomme kraftigt i, og tilsæt vaniljeekstrakt. Rør melblandingen i dejen med en blød spartel. Når alle de tørre ingredienser er blandet godt sammen, hældes olien langsomt i. Hæld dejen i springformen, og ryst formen, så dejen fordeles jævnt på bunden af den.
Bag kagen i 25 minutter. Stik en strikkepind ind i midten, den skal komme ud ren.
Jordbærmousse
Mos 500 gram jordbær med en blender (almindelig eller stavmixer) eller en foodprocessor til puré. Du skal have 150 gram puré. Skær resten af jordbærrene ud i små tern og gem dem til senere.
Kom chokoladen i en stor varmebestandig skål, og sæt skålen oven på en gryde med næsten kogende vand, skålen må ikke røre vandet. Varm chokoladen, indtil den smelter lidt - hold øje med den, da hvid chokolade holder sin form, selv når den smeltes, så du skal være forsigtig med at den ikke brænder på. Når chokoladen er smeltet, slukkes der for varmen uden at fjerne skålen fra gryden.
I mellemtiden skal du komme gelatinen i en lille mikrobølgeovn-sikker skål og hælde det kolde vand over den. Lad den hvile i 5 minutter, eller indtil vandet er absorberet, og gelatinen har udvidet sig. Opvarm derefter gelatinen i en mikrobølgeovn i 20 sekunder, indtil den er helt flydende.
Rør chokoladen rundt med en pisk, indtil den er jævn. Tilsæt den opløste gelatine og pisk indtil massen er jævn. Hold skålen over vandet, hæld jordbærpuréen i og rør sammen med en pisk. Sæt skålen på bordet.
Pisk fløden til den får bløde toppe. Tilsæt flormelissen lidt ad gangen, og pisk videre, indtil flødeskummen får mellemfaste toppe. Hold skålen ved hånden.
Arbejd hurtigt (så de koldere ingredienser ikke får gelatinen til at stivne), pisk yoghurten ind i chokolade-jordbærblandingen i tre omgange. Vær ikke bange for at piske energisk. Rør likøren i, hvis du bruger den.
Rør flødeskummen forsigtigt i blandingen med en blød spartel. Når flødeskummen næsten er rørt helt i, tilsættes jordbærternene og massen røres færdig.
Hæld moussen over kagen i springformen og ryst formen, så moussen løber ned mellem kagen og formen. Glat toppen.
Lad kagen køle af i mindst 6 timer eller højest i 2 dage. Efter 1 time i køleskabet dækkes kagen med plastfolie uden at røre moussen.
Pynt
Det er svært at sige præcis, hvor mange jordbær du har brug for, så start med 15 og skær flere ud, hvis og når du har brug for dem. Pil jordbærrene, stil dem op og skær dem i skiver med en tyndbladet kniv.
Lav koncentriske cirkler med jordbærrene, så de ligger lidt oven på hinanden. Start fra kagens yderside, og lad spidserne pege udad og de flade skiver indad. Brug de højeste skiver til første cirkel, og læg dem fladt på moussen, så de ligger lidt oven på hinanden. Dekorationen er flottest, hvis hver efterfølgende cirkel er lavet af kortere og kortere skiver jordbær.
For en mere festlig kage kan du glasere jordbærrene. Hæld ca. 50 gram gelé og en skvæt vand i en mikrobølgeovn-sikker skål, dæk den og varm den, indtil geléen smelter, ca. 30 sekunder. Hvis du har en bagepensel, kan du dryppe lidt gelé på jordbærrene - forsigtigt. Ellers kan du dryppe lidt gelé på jordbærrene med spidsen af en lille ske.
Sæt kagen tilbage i køleskabet i yderligere 30 minutter, så den bliver fast, før du serverer den.